Sikkerhedsudstyr til børn i biler

Sidst opdateret 27/01/2020
Ligesom voksne, skal børn være beskyttet i tilfælde af en trafikulykke. Derfor er det vigtigt, at børn er fastspændt i godkendt og korrekt monteret sikkerhedsudstyr.

I biler skal børn under 135 cm være spændt fast i sikkerhedsudstyr (selepude, autostol), der passer til barnets vægt og/eller højde. Sikkerhedsudstyret skal være godkendt og mærket med et godkendelsesmærke.

 

I busser skal børn spændes fast i sikkerhedsudstyr, hvis der er sikkerhedsudstyr. Anvender man sikkerhedsudstyr i en bus (som f.eks. seler, selepude eller autostol), skal det opfylde de samme krav, som sikkerhedsudstyr i biler.

Det koster føreren af bilen en bøde og et klip i kørekortet, hvis børn under 15 år ikke er korrekt fastspændt.

Godkendelsesmærkning

Sikkerhedsudstyr til børn i biler skal være godkendt og mærket efter bestemmelserne i ECE 44 eller ECE 129-regulativet. 

ECE 44 regulativet 

På godkendelsesmærket for ECE 44 (E-mærket) er der en angivelse af barnets vægt, og talrækken under barnets vægt skal begynde med enten 03 eller 04. 

ECE 129-regulativet/i-Size 

I-size omfatter autostole, der fastgøres i et iso-fix beslag. I-Size mærket er opbygget ligesom E/e-mærket, men udover angivelsen af barnets vægt indeholder i-Size mærket også en angivelse af barnets højde samt talrækken "R129-00". Desuden skal autostolen være mærket med i-size logoet.

Spørgsmål og svar - Nye krav til autostole

Ja. Den er forsat fuldt lovlig, og du kan roligt fortsætte med at bruge den.
Tjek med bilforhandleren, om bilen har pladser, der er godkendt til i-Size autostole. Det er en fordel, at den har det, for så vil du kunne bruge alle slags i-Size godkendte autostole i bilen fremover. Du kan også bruge autostole mærket med ECE 44-04 eller 44-03 på i-Size-godkendte pladser i bilen.
Måske. Det kommer an på, om der fysisk er plads til den. i-Size autostole vil typisk fylde lidt mere, så du må prøve dig frem, inden du køber.
En i-Size stol kan blive godkendt inden for højdegrænser, som producenten selv fastsætter og søger godkendelse for. F.eks. kan en i-Size stol være godkendt til børn ml. 40-70 cm, og max. 24 kg.
Det er dette mærke, du skal kigge efter:
Mærket skal sidde på selve autostolen og i bilen/bilens brugsanvisning. Der skal også stå, hvor højt barnet skal være for at bruge autostolen samt hvor meget barnet max. må veje.
i-Size stole er godkendt efter højere sikkerhedskrav end E44-03 eller E44.04. Der er f.eks. krav om sidekollisionssikkerhed og krav til, at autostole til babyer skal være så store, at børn kan placeres bagudvendt til de er mindst 15 måneder. Begge dele er en klar forbedring i forhold til tidligere. Men det betyder ikke, at nuværende autostole er farlige eller usikre.
På nuværende tidspunkt er der ikke kommet ret mange på markedet. Så du må spørge dig for hos forskellige forhandlere, hvornår de regner med at have i-Size stole i sortimentet.
I'et i i-Size står for det engelske ord "Integral", altså integreret. Det skyldes, at i i-Size autostole bliver børn fastspændt med sele, der er integreret i selve autostolen – og ikke med bilens sikkerhedssele.
"Size" betyder størrelse og hentyder til, at det er barnets højde, der er afgørende for, hvilken stol man skal vælge.

Bilproducenterne kan sælge biler med i-Size mærkede pladser fra 9. juli 2013.

 

Nej, i-Size autostole kan kun bruges i biler med Isofix-beslag.
Vejledning

Børn i bilen

Rådet for Sikker Trafik og Trygfondens pjece om sikkerhedsudstyr til børn i bilen

Bekendtgørelse

BEK nr 1002 af 16/09/2014

Bekendtgørelse om krav til sikkerhedsudstyr til børn i biler

Gældende fra

20/09/2014

BEK nr 1002 af 16/09/2014 Bekendtgørelse om krav til sikkerhedsudstyr til børn i biler